Cilt Bakımı İstanbul

Cilt Bakımı

product

Cilt Bakım Hizmetleri

Devamı için Tıklayın...

Saç Bakımı

product

Saç Bakım Hizmetleri

Devamı için Tıklayın...

Vücut Bakımı

product

Vücut Bakım Hizmetleri

Devamı için Tıklayın...

Sac Bakimi

Saç / Saçlar / Saç Nedir?


Saç; saçlar beynimizi saklayan kafatasımızın derisinden uzanan, keratin moleküllerinin sıkı bağlarla birbirine bağlanarak oluşturduğu, çok katmanlı, oldukça karmaşık bir biyolojik yapıdır. Saçlar Kafatasımızın bir travmayla karşılaşması halinde, bu travmanın şiddetini en aza indirebilecek esnekliği sağlayan uzantılardır. Saç Kafatasımızın derisini korur ve vücut ısımızı dengeler. Saç, oluşumundaki keratin, tırnakta da bulunan oldukça dayanıklı bir maddedir.

Saç İki Bölümdür:

1) Saç kökü: Saç teli saç kökünden çıkar. Saç kökü kafa derisinin yağ tabakasına gömülmüştür ve en uçta kalan kısmına “saç soğanı” denir. Saç soğanında ayrıca saça rengini veren melanin pigmentini oluşturan melanosit hücreleri de bulunur. Saç soğanının en alt kısmında dermal papilla denen damar yumağı bulunur. Bu yapı saçların büyümesi ve beslenmesi için çok önemlidir. Her bir saç kökü, iç ve dış olmak üzere iki kılıf tarafından çevrelenmiştir. Saç kökünün çevresinde ayrıca saçı kayganlaştıran sebum salgılayan sebase bezleri de bulunur.

2) Saç gövdesi: Saçın derinin dışında kalan kısmına “saç gövdesi” denir. Saç gövdesi keratine dönüşmüş ölü hücreler, bunları bir arada tutan maddeler ve sudan oluşmuştur.

Yukarıdaki fizyolojik açıklamanın yanında, saçlar sosyal yaşamda güzelliğimizi tamamlayan bir unsurdur. Bakımlı, parlak ve gür saçlar sadece sağlığımızı yansıtmakla kalmaz, kendimize güvenimizi arttırır. Kadın ya da erkek olmamız bunu değiştirmez. Saçlar önemsenir. Sağlıklı ve güçlü saçlar ideal güzelliğin önemli bir unsuru, kişisel güzelliğin ve cazibenin en önemli parçasıdır. Çeşitli saç modelleri; kişilerin bir nevi mensup oldukları sosyal grupları, kişisel ve sosyal tavırlarını, bazen sadece bir duyguyu yansıtmak veya karşı cinsin ilgisini çekmek için tercih edilebilir. Saçlar, kişiliğimiz ve toplumsal konumumuz hakkında en çok fikir veren organımızdır.

2001 yılında Fransa da ‘saçın kadınların psikolojik durumu üzerindeki etkileri’ isimli bir klinik araştırmada; sağlıklı saçlar ruhsal durumun bütün pozitif boyutlarını arttırmakta ve bütün negatifleri de azaltmaktadır sonucuna varılmıştır.

Saçlar neden beyazlar?


Saçlar neden beyazlar? Saç beyazlaması neden durdurulamaz? Kimimiz 16 yaşında bembeyaz saçlara sahipken, kimisi 76 yaşında tek tük beyazla geziyor. Saç beyazlama hızını belirleyen nedir?

George Clooney'in saçları neden erkenden beyazlaştı da Brad Pitt'in saçında tek tel beyaz yok?

Bu gamla, kederle, stresle açıklanabilir mi? Yoksa daha derin, kişisel olarak müdahale edemeyeceğimiz süreçler mi rol oynuyor saç beyazlamasında?

Saçlarımıza rengini veren pigment hücreleri saçın rengi ne olursa olsun, yaş ilerledikçe azalmaya başlar. Bu da beyazlaşmaya neden olur. Bu süreç bir çoğumuzu, isyana sürükleyen bir noktadır. Çünkü; kimilerimizin 50 yaşına dek saçına tek ak düşmezken; kimilerimiz, ailemizin diğer fertlerinde olduğu gibi, çok genç yaşta ağarmış saçlara mahkum oluruz.

Saçlarda da; bedenimizin geri kalanında olduğu gibi genetik mirasımız belirleyici rol oynar. Irsi olarak bazı ailelerde erkenden saç beyazlaması görülür.. Kuaförünüzün boya seçeneklerni dışında bunu değiştirme şansınız pek yok!

Bununla beraber, genetik faktörleri bir yana bırakırsak; ne yazık ki birçok başka etken ve bizlerin yanlış uygulamaları da saçlarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Saçın erken ağarmasından matlığa, saç dökülmelerinden kelliğe varan bir sürece neden olabilir. Saçlarımızda gelişen bir olumsuzluk da bir çok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis edildiğinde daha kolay çözülür ve geri dönüş sağlanır. Saç ve saçlı derimizdeki sorunları erken fark etmenin yolu bunun normalde nasıl olması gerektiğini bilmekten geçer.

Sonuç: Brad Pitt, George Clooney'inkinden daha şanslı bir genetik mirasa sahip! (Gerçekten öyle mi? Saçı erkenden ağarmış olsa da George daha yakışıklı değil mi? Değil mi!!)